Singurul mod prin care poți câștiga într-o lumea a platformelor este să o înțelegi, să te adaptezi și să accelerezi transformarea. Echipa DATA Intelligence din Publicis Groupe România face acest lucru în fiecare zi. Cum? Aflăm de la specialiștii din echipa Data Intelligence.
Cum faci ordine în mulțimea de date? Algoritmi pentru deciziile de business
Odată cu explozia tehnologiei, companiile au început să acumuleze o cantitate din ce în ce mai mare de date despre dinamica afacerii lor. Dar, dacă aceste date sunt doar acumulate și stocate, nu pot aduce valoare. Toate aceste date trebuie agregate pentru a putea avea o imagine clară a interdependențelor dintre diferitele mișcări tactice ale companiei. În acest sens, toate eforturile depuse în ultimii ani au fost în direcția dezvoltării de algoritmi care să transforme aceste date în informații utilizabile în decizii de business, concretizați prin indicatori sintetici care să măsoare performanțele din cât mai multe puncte de vedere.
George Mușat (Head of Business Analytics – Starcom România)
Modul în care lucrăm de mai bine de un an este unul orientat pe măsurarea și eficientizarea campaniilor de comunicare, în timp ce acestea se întâmplă. Prin tool-ul Campaign Reporting urmărim săptămânal ce impact are fiecare execuție creativă, cum reacționează segmentele de target și modul în care răspunde fiecare canal de comunicare versus obiective. Reacțiile rapide și îmbunătățirea permanentă a soluțiilor creative au generat creșteri de până la 130% ale indicatorilor de performanță.
Mai mult decât atât, ne uităm permanent la nevoile specifice ale clienților noștri și dezvoltăm soluții de date care să le vină în întâmpinare. Astfel, am dezvoltat un tool unic în piață – Promo Radar – care monitorizează interesele consumatorilor într-o anumită perioadă și le pune în oglindă cu premiile și mecanismele promoțiilor derulate din perioada respectivă. Identificăm astfel oportunități de premii sau mecanisme inedite și relevante pentru interesele consumatorilor, neacoperite de alți jucători din piață, care aduc cu sine o creștere a participării la promoțiile brandului.
Irina Cărbunescu (Data Intelligence Director – Leo Burnett România)
Dezvoltarea mediului digital a generat nu numai o creștere a comerțului online, dar și o nevoie tot mai mare a clienților de a ști în ce măsură canalele media tradiționale, dar mai ales TV-ul, aduc valoare în business-ul lor online. Pandemia a amplificat această nevoie, iar noi am venit în ajutorul clienților cu un instrument de analiză, Spot Power, a cărui metodologie a fost dezvoltată 100% de Publicis Groupe România. Analizăm minut de minut audiența spoturilor, care este pusă în corelație cu traficul din website minut de minut. Astfel determinăm un număr estimat de vizite în website care sunt atribuite fiecărui spot TV. Cu ajutorul Spot Power se poate face optimizarea planificării TV ținând cont de contribuția pe care o are fiecare stație TV în trafic, de intervalele de timp cele mai eficiente pentru a plasa un spot, dar și de costurile aferente fiecărei stații sau interval de timp. În final, cu același buget reușești să crești numărul de vizite în website și să faci economii din costurile totale.
Ionuț Dan (Data Science & Analytics Coordinator, Starcom România)
Cum analizezi impactul unui mesaj publicitar? Ad Impact măsoară performanța campaniilor la nivel de indicatori de brand
Ultimul an și jumătate a fost intens și plin de provocări, a adus schimbări în stilul de viață al oamenilor și a afectat obiceiurile lor de consum. De aceea și ritmul nostru a fost unul alert, iar obiectivul nostru a fost să ne sprijinim clienții să întâmpine și să răspundă la aceste schimbări. Studiile de tip Ad Impact au fost o soluție proactivă la aceste nevoi, deoarece am putut măsura preformanța campaniilor aflate în desfășurare, ne-am asigurat că indicatorii de brand sunt atinși și, de asemenea, am putut face recomandări acolo unde erau necesare îmbunătățiri pentru ca mesajul către consumatori să fie cât mai clar și relevant.
Andreea Zanfir (Consumer Strategist – Starcom România)
Cum răspunzi cu ajutorul lui Digital Health Index la AICI și ACUM?
Timpul alocat de către clienții noștri pentru utilizarea soluțiilor de Data Intelligence se mărește în mod natural. Când observă, spre exemplu, că investesc 3000 EUR și obțin EMV (earned media value) de 150.000 EUR +, încep să înțeleagă the power of DATA. Numim acest efect al Data Intelligence “ADAPT”, pentru că cercetarea și raportările tocmai ce s-au schimbat pentru totdeauna, ne adaptăm la un tip de parametri “new age”, care mută atenția dinspre analizele clasice (cu date care, de obicei, rămân “blocate” într-o prezentare) către analize automatizate de performanță, accesibile în orice moment și de pe orice dispozitiv. Timpul petrecut de echipe pe adunarea datelor (așa cum era în trecut) se mută într-o zonă de rafinare a concluziilor și de optimizări. Un exemplu concret în acest sens este Digital Health Index: soluția face analiză în timp real a prezenței unui brand în mediul digital si vine în întâmpinarea unor nevoi ale clienților: de a ȘTI și de a ACȚIONA, AICI ȘI ACUM.
Alexandra Caciur (Head of Data & Business Intelligence – Digitas România)
Cum a schimbat pandemia mixul de comunicare?
Dacă înainte de pandemie majoritatea investițiilor erau canalizate către TV, acesta fiind principalul ROI driver, iar mediile NON TV erau multiple și cu un procent redus din buget, în momentul de față digitalul este un mediu în continuă dezvoltare și din ce in ce mai complex, legat direct de business KPIs. În acest context, este nevoie ca analizele să integreze surse multiple de date: atât cele clasice (ARMA, BRAT), cât și informații legate de activitatea brandurilor în Social Media, Youtube, Search, date din landing pages de campanie și chiar monitorizarea efectelor obținute de diverse mesaje folosite, prin explorarea conținutului generat de diverse pagini din social media, inclusiv influencers.
Mădălina Bâdea (Head of Data Insights – Spark Foundry România)
Buget vs. optimizare vs. rezultat. Cum Touchpoints ROI Tracker rezolvă și cele mai dificile probleme
Rolul nostru, ca oameni de data/ research, este să identificăm care sunt cele mai importante și influente opțiuni pentru a atrage publicul țintă, iar în acest sens avem nevoie de instrumentele necesare pentru a avea o imagine de ansamblu a experiențelor consumatorilor de-a lungul procesului de consum/ cumpărare și în toate punctele de contact (atât cele de media, dar și cele de la punctul de vânzare, opinia prietenilor/ familiei, asseturile mărcilor etc.). Un alt aspect foarte important pentru reușita business-ului sunt deciziile privind modul optim de împărțire a bugetului pentru a obține un randament maxim. Folosind Touchpoints ROI Tracker ne putem asigura că avem o imagine corectă asupra acestor aspecte, evaluând valoarea punctelor de contact Paid, Owned and Earned pentru orice marcă în contextul competițional și rafinând mixul dintre ele pentru a crea niveluri maxime de experiență a mărcii.
Raluca Zancu (Consumer & Business Insights Lead – Zenith România)
Cum faci ca analiza datelor să fie mai puțin abstractă și mai mult creativă?
Clienții sunt obișnuiți să primească de la noi mai degrabă idei creative, campanii “la cheie”, nu soluții de data. Și, tocmai din acest motiv, am creat câte un Data Intelligence Center dedicat pentru fiecare client, pe care îl poate accesa 24/7 pe bază de login, unde să găsească o selecție de tool-uri, analize de cercetare, rapoarte și studii relevante pentru industria sa, având totodată la dispoziție și o echipă dedicată de data care să îiofere consultanță pe baza tool-urilor la care primește acces.
Miruna Antonescu ( Head of Planning and Data Intelligence – Saatchi&Saatchi + The Geeks)
Cum să ne pregătim de crize și să înțelegem mai bine impactul reputației în brand
Nu e nicio noutate că unele lucruri se schimbă, altele se transformă, iar unele ramân la fel. Relația PR-ului cu tehnologia este un exemplu în acest sens. Platformele owned de conținut, relațiile cu influencerii, analiza sentimentelor, campanii pe audiențe nișate au schimbat constant domeniul și au adus moduri noi de a face unele lucruri. Pe de altă parte, principiul diseminării informației potrivite, pe canalul potrivit, pentru audiența potrivită a rămas același. S-au schimbat și diversificat intrumentele.
Datele sunt un astfel de instrument. Într-o lume în care o potențială criză de comunicare este la un touch distanță, trendurile sunt îmbrățișate și apoi abandonate rapid, comportamentele se adaptează în funcție de interese, datele ne pot ajuta să înțelegem unde ne aflăm dincolo de intuiție. Și facem asta zi de zi cu ajutorul Brand Reputation Radar, prima soluție end-to-end din piață, cu ajutorul căreia ne sprijinim clienții în a lua decizii de business sau în a pregăti planuri de acțiuni bazate pe managementul reputației.
Florin Ionescu (Strategy & Data Intelligence Lead MSL The Practice)
e-mail: alexandra.caciur@digitas.com
address Nicolae Iorga No. 5, Bucharest